Жените, които вдъхновяват

Жените, които вдъхновяват

Елизабет Тейлър

“Налей си едно питие,сложи си червило и се стегни”. 

В  тези простички думи на Елизабет Тейлър е събрана нейната лична история. Силна, красива, влюбена. През целия си живот актрисата се е борила с вътрешните си страхове, разкъсвана от съмнения, но пред публиката винаги е била ослепителна. Личната й история е не по-малко драматична от тези на героините й. Носителка на две статуетки „Оскар”, обявена от Американския филмов институт за най-великата актриса на всички времена, изграла над 50 емблематични роли, Тейлър категорично оставя своя отпечатък във филмовата история. Между всичките снимачни дни, награди и дефилета на червения килим,  дните й са вихрушка от изпеляващи чувства и емоции. Актрисата с осем брака не спира да търси любовта до последно. За страстта, която пламва на снимачната площадка на филма „Клеопатра” между нея и голяма й любов Ричард Бъртън, още се носят легенди в Холивуд. Тази любов я съсипва, но й дава вдъхновение за най-великите й роли. Когато се срещат и двамата са женени. Елизабет е тази, която дълго чака Ричард да се разведе със съпругата си. Когато това все пак се случва, магията между двамата сякаш изчезва. Онова съдбовно привличане прераства в битови скандали, ревност и проблеми с алкохола. Раздялата е неизбежна, но се оказва жестока. Тейлър и Бъртън не могат да живеят един без друг. Само след година се събират отново, но това не ги прави щастливи. Сякаш любовта им е орисана да гори само когато са далеч един от друг.

Коко Шанел

„Има време за работа, и време за любов. Никакво друго време не остава”.

Коко Шанел е олицотверението на младата, амбицозна жена, която е способна да покори всеки връх единствено и само с работа. Бели перли, вталени костюми и шапки с цветя. Наследството, което тя оставя е за целия свят на модата. Родена в бедност, израснала без майка в пансион, Габриел оритежава нестандартно за времето си мислене, което я превръща в легенда. „ За да изглеждаш великолепно не е задължително да си млада и красива”, казва тя и всяка дреха е вдъхновена от тези думи. Тя дава свободата на жените, коио носят нейните творени – буквално и преносно. Буквално, защото моделите й са свободни и изчистени от дантели, корсети и подплънки. Преносно, защото им дава самочувствието, че могат да бъдат различни, стига да го пожелаят. Новаторката в модата е осъдена цял живот да бъде втората жена в живота на голямата си любов – богатият англичанин Артър Кейпъл. Коко никога не се омъжва за него, макар да знае, че в неговото сърце тя е единствената.

Каквото и да е, в живота на мъжа има само една жена. Всички останали са нейна сянка”.  

Ева Перон

Правителството на Аржентина току-що ми връчи законопроект, който ни дава граждански права. Получавам го пред вас и от името на всички аржентински жени. Усещам как ръцете ми треперят от радост, защото държат победата.“

Така най-влиятелната жена в историята на Аржентина се обръща към своите сънароднички в деня, в който е признато правото на жените в страната да гласуват. Това е само една от многобройните победи на известната в цял свят като Евита първа дама на Аржентина в периода от 1946 до смъртта ѝ през 1952. Родена като извънбрачно дете в малко градче до Буенос Айрес, Ева се намира своя път до президентския дворец и до сърцата на всички в родината си. Благодарение на нея, Хуан Перон, успява да стане държавен глава. В далечната 1945 година той изпада в немилост в родината си и е арестуван. Съпругата му Ева провежда яростна битка за освобождаването и получава подкрепата на хиляди граждани. Когато година по-късно, като действащ президент, Перон сам осъзнава влиянието на своята съпруга. Тя го придружава по време на всичките му посещения в страна, пратена е и на дипломатически мисии в Европа. Права на жените, подпомагане на бедните с храна и собствени жилища са част от мисиите й, които я превръщат в любимка на народа.

Времето е най-голямият ми враг

И точно жената, отдала се в помощ на другите, получава тежката диагноза рак, заради която си отива внезапно едва на 33 години.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *