Последните красиви български плажове

Протести, еколози, дюни, къмпинги. Всички тези думи, изкривени през определени гледни точки звучат понякога объркващо. Тънка е и границата за свободата да летуваш сред природата и дали тази свобода не прераства в безхаберие. Каквито и доводи да се изтъкват с много изречени думи, битката за чисти, незастроени, красиви български плажове си има точни имена – Иракли, Силистар, Аркутино, Крапец, Кара Дере. Това са едни от последните останали девствени, недокоснати от огромни петзвездни бетонни здания върху плажа места, с чисто море и широка плажна ивица. Красивите, недокоснати от човешка ръка райски места у нас намаляват и това е нещо, на което трудно може да се сложи край заради сложните икономически и политически интереси. Но заради тези места се струва да се опитва всеки летен сезон, всеки ден.

Иракли

Ако идвате от Бургас, в натоварените летни месеци, със сигурност пътуването да това място ще бъде затруднено от поне половинчасово задръстване преди Слънчев бряг. Има нещо символично в това пътят до красивото Иракли да преминава през мястото, което се превърна в символ на презастрояването в България. Едва след като и последните къщи-хотели на Свети Влас се изгубят от погледа ви, усещате спокойствието на гората и приближаващите тихи плажове . Отбивката от главния път може много лесно да се подмине,  ако все пак я уцелите, започва едно лакатушкане по дълъг неравен път, но колата ви е преминавала през далеч по-сериозни препятствие по булевардите на всеки голям град у нас. Когато за първи път дойдох на това място, така нареченият плаж Вая вече съществуваше, но на дългата плажна ивица имаше само една дървена постройка, предлагаща цаца и бира на самообслужване. Това лято гледката беше различна. Огромна част от плажната ивица е превърната в платена зона, където цената на два шезлонга и чадър е точно 46 лева. Модерен бар, панорамен скъп ресторант, издигащ се над морето, строящи се малки вили, напълно доказват, че амбициите на инвеститора е именно Иракли да е следващата модерна дестинация по родното Черноморие. Засега на дългата и необятна плажна ивица все още има място за всички, които искат да избягат от лукса, но не се знае кога нещата ще излязат извън контрол. Факт е, че години наред строителството на плажа уж все беше спирано, но планираните постройки вече са факт.

Силистар

За Силистар казват, че е най – красивият залив по нашето Черноморие. Морето  е тихо и спокойно, а морската вода е кристално чиста. Плажът е заобиколен от живописна гора. Много от рекламните лога на страната ни, представящи срещата на морето и планината са вдъхновени от Силистар. Плажът е плитък, а пясъкът е ситен и златист.  Перфектното описание, което може да се направи с лека ръка на това място привлича и много интереси.  Черно на бяло територията южно от Синеморец до село Резово представлява защитена местност „Силистар”, но бурното строителство около плажовете на Синеморец вече навлиза в рисковата територия. Дори и към този момент в интернет могат свободно да се видят няколко парцела, обявени за продажба, представени с думите „Парцел за строителство в местност „Силистар”.

Аркутино

Описван някога като най-романтичния плаж, Аркутино е пример за застрашена девствена територия и  все по-нарастващи строителни интереси към него. Намира в границите на резервата Ропотамо, между курортите Дюни и Приморско. Обявен е за защитена местност, но с много неизвестни. Още преди години стана публично известно, че част от дюните са извадени от територията на резервата.  Водят се дела за част от горите в района, от лица, които претендират, че са собственици и искат да си ги получат. Около Аркутино вече изградени два огромни комплекса, за които се твърди, че имат планове за разширение.  На метри от пясъка се издига и ужасяваща, изоставена постройка, която някога е трябвало да бъде детски лагер. На фона на всички тези интереси, които буквално разкъсват това райско място, на плажната ивица все още може да срещне пясъчна лилия. Плажът разкрива и гледка към остров Свети Тома – единственото място в България, където могат да се видят диворастящите кактуси от род Opuntia.

Крапец и Дуранкулак

Това са двата най-северни плажа на Черноморския бряг, които нямат граница помежду си. Крапец е селище, в което няма нощни барове и тълпи от хора. Няма големи хотели, триетажни дискотеки и излишно претенциозни ресторанти. Обикновено всички са на плажа. Плажната ивица, която свързва Крапец и Дуранкулак е дълга цели 6 километра и по цялото това трасе, няма нито една зона с платени чадъри.  В Дуранкулак мястото на туристите е къмпинг „Космос”. Много от сегашните летовници там са чували за него от своите родители. Кръчмата на плажа е само една, но компенсира за още 10. За строителство върху дюните, не липсват инвестиционни намерения, но местните все още са единни и бранят територията. Бетонната небивалица в този край е в защитената местност ”Яйлата” в село Камен бряг. Още от соц време има статут археологически резерват. Името ‘Яйла‘ е от тюрски произход и на български означава “високо пасище”. На това място плажна ивица липсва, а само достъп до морето. Затова дори местните бяха изненадани, когато още през 2007 година вместо утвърдена по проект малка хижа, върху скалите се издигна масивна конструкция. Строежът беше спрян, а шест години по-късно тайно подновен.

Кара Дере

Групата „Да спасим Кара Дере” има почти 10 000 хиляди членове във Фейсбук. Именно битката за това място се превърна в нещо като кауза, дори за тази, които не плажуват на това място, но искат чиста природа. Кара Дере се намира между да град Бяла в близост до северните склонове на Стара планина. Плажът е чист, пясъчен, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Неофициално носи името Плажът на свободата и всяка година достойно го брани. Дори на място, където мобилните телефони губят обхват, инфраструктура липсва и е единствения вариант да летуваш е на палатка в гората сред доста комари, строители са готови да погазят много закони само и само да се доберат до парче земя, върху която да строят. „Луксозен къмпинг” е само една от идеите за строителство на това място, която беше отхвърлена след дълги битки в и извън съда. Къмпингуващите на Кара Дере са известни и като едни от най-задружните и загрижени за мястото еко активисти. Всяка година, преди сезона, традиционно се организира масово почистване на местността, в което се включват стотици доброволци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *