Цветният остров на Италия

Пъстър, цветен остров. Пристан и бягство от шумните тълпи туристи във Венеция. Всичко това е малкият остров Бурано. Разположен е във венецианската лагуна върху четири малки островчета. Мястото е красиво и живописно, носи духа на местните жители, които посрещат топло посетителите.

Това е чудно място за еднодневна разходка, която определено би допълнила престоя ви във Венеция с още емоции и невероятни гледки. Мястото е определяно като рай за любителите на фотографията с цветните си къщи и сергии с красива дантела.

Още по времето на Венецианската република, островът е дом на рибари и техните семейства. През 16-и век жените на острова започват да шият на ръка дантелата, която днес е световно известна. Легендата разказва, че докато чакали мъжете си да се приберат от улов, съпругите им ги чакали пред вратите на къщите шиейки. Този процес е изключително взискателен. Изработването на една дантелена покривка, ръчно ушита, отнема повече от един месец. Днес, разбира се, повечето от стоката, която се продава е шита на машина. Но все още на острова могат да се намерят места, на които усмихнати жени ще ви покажат целия процес на изработка. На острова има и Музей на дантелата, който заслужава да се види. Местните жители, които са изключително честни и открити хора, бързо ще развенчаят друга легенда за това място. Тази, че рибарите оцветявали къщите си, за да ги разпознават прибирайки се късно вечер от улов. Истината е, че с боядисването местните „обявявали“ дадена къща за продан. Въпреки че мястото е уникално, животът на хората тук не е лесен. До острова се стига само по вода, а през зимата заради бурното и неспокойно море, местните са изолирани с дни.

Бурано е вдъхновение за фотографите
Бурано е живописно място и рай за любители фотографи
Мурано е по-близкият до Венеция остров

Мурано или Бурано?

Често туристите се объркват, защото Мурано и Бурано са отделни острова, а не грешка в превода. Мурано е по-близо до Венеция и е мястото, където се намират всички фабрики за производство на стъкло. Заради опасността от пожар в процеса на производсто в специални пещи, стъкларските фабрики са изнесени от Венеция преди много години. Бурано е по-далечният остров и до него се пътува около час. Ако времето ви е ограничено е възможно да посетите и двата острова в един ден.

Прочутото муранско стъкло

Как да стигнете?

До остров Бурано се стига с основния транспорт във Венеция, корабчета-автобуси, наречено вапорето.  Еднопосочен билет за вапорето струва 7,5 евро. Ако искате да посетите и Мурано, и Бурано, тогава ще ви трябва 24-часов билет, който позволява неограничени пътувания на цена от 20 евро. Ако престоят ви във Венеция е по-дълък има карти за 48, 72 часа или една седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *