Кралство Бутан е топ дестинацията за 2020 година

Кралство Бутан оглавява списъка с най-добрите държави, които да посетите през 2020 година на издателство “Лонли Планет”. Екипът им всяка година подбира различни точки от света, които намира за перспективни туристически дестинации. Експертите препоръчват някои от местата, защото смятат, че са с незаслужено неоценен потенциал, а други  – заради важни събития от културния им календар.

Бутан

Бутан е единствената държава в света, която измерва не икономическия си напредък, а своето Брутно национално щастие. Азиатската страна оглавява на списъка на „Лонли планет“ не само заради природната си красота, но и заради факта, че е единствената “зелена страна” в света, която абсорбира повече парникови газове от атмосферата, отколкото отделя.

Англия

Въпреки напрежението около Брекзит, изданието поставя Англия на второ място в списъка. „Лонли Планет“ обръща внимание само на столицата Лондон, но и на английското крайбрежие, като го определя като спокойно място за семейни ваканции.

Северна Македония

Третото място е за съседна Северна Македония. Тя е описана като „балканска страна, известна като гастрономически център с древна традиция и природата“. Изданието дава още допълнителна информация и препоръки какво може да се види в страната. Разбира се Охридкското езеро е задължително, а любителите на историята не трябва да пропускат Скопие.

Аруба

Красивият остров на Карибско море е поставен в класацията не само заради кристалните си води и пясъчни плажове. Аруба обяви, че до края на 2020 година ще премине към използването на 100% чиста електроенергия, разчитайки за целта на възобновяема енергия – вятърна и соларна. Търсят се още начини за превръщане на отпадъчни материали в енергия и за повишаване нейната ефективност.  

Кралство Есватини

Есватини е новото име на африканската държава Свазиленд, прекръстена преди година по случай нейната половинвековна независимост.  Сватини означава „страна на свазите“ на местния език. Страната е разположена между Южна Африка и Мозамбик. Тя е втората най-малка държава на континента, като изпреварва по територия единствено Гамбия. Свазиленд е много бедна страна, бивш британски протекторат. Тя постоянно страда от суша и в резултат хиляди хора остават без препитание. Безработицата е 40 на сто. Почти 70 процента от населението живее с по-малко от 1 долар на ден.

Коста Рика

Република Коста Рика е на шесто място в резултат на усилията си „за устойчив туризъм“.

„Деветдесет процента от енергията на страната е създадена от възобновяеми източници, освен това Коста Рика може да се превърне в един от първите въглеродно-неутрални страни през 2020 година“, казва „Лонли Планет“.

Нидерландия

Нидерлания, която вече официалноприе новото си име попада на седмо място. Европейският нацията ще отпразнува 75 години свобода след Втората световна война с множество културни събития, които ще привлекат туристи от цял свят.

Либерия

Името на страната се превежда като „Земя на свободата“, а мотото е: „Любовта към свободата ни доведе тук“.  Мечтата за свобода обаче не донася щастие – днес Либерия е най-бедната страна в Западна Африка, трета по бедност в света, а нивото на безработица (близо 85%) е едно от най-високите на Земята.  Въпреки това притежава огромни богатства – Националният парк Сапо е уникална тропическа гора. В по-голямата част от територията му не е стъпвал човешки крак. Признат е за едно от съвременните чудеса на света.

Мароко

Девето място заема Мароко поради своята подобрена инфраструктура, включително първият високоскоростен влак в Африка. Един от най-емблематичните градове в страната Маракеш ще е първата африканска столица на културата през тази година. Отличието е присъдено на Червения град заради архитектурното, художествено и културното му наследство.

Уругвай

На десето място е Уругвай като признание за това, че през последните години страната бележи социален и икономически напредък. Освен това столицата Монтевидео е истинско бижу, разположено на историческата река Рио де ла Плата в залива, в който реката се влива в Атлантическия океан.

 
 
 
 

   	

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *