Израел-земя на минало и бъдеще

Израел е контраст. Израел е сблъсък. На минало и бъдеще. На традиции и издигащ се нов свят. Израел те кара да се замислиш. За това колко много неща смятаме за даденост като свободата. Тук всяко 20 годишно момиче е с пушка в ръка, отбивайки задължителна военна служба. Огромна част от площта на страната е пустиня и въпреки това, те произвеждат 90% от храната, която консумират.
По тези земи толкова много са преплетени религия, болката на изминали години и жажда за светли дни, че

няма как да останеш равнодушен

и да не останеш запленен от мястото. Споделям своите преживявани, за да предам опит и съвети на тези, които все още имат различни колебания относно дестинацията. Повечето туристи от България посещават Израел организирано. Така се чувстват по-сигурни заради дългите проверки на летището и противоречивата информация за придвижването във вътрешността на страната. Истината е, че да посетиш тези земи, организирайки сам пътуването си също може да
бъде несравнимо преживяване и най-вече безопасно. Често ме питат след посещението ми в страната и колко точно скъпо е в Израел. Скъпо като в голяма европейска столица, скъпо като за средностатистически българин или скъпо като дестинации – Сингапур и Осака (Япония), където наистина стандартът на живот е много висок.

Истината е, че ако сте посещавали големи западноевропейски градове като Лондон, Париж и Милано, Израел няма да ви се стори баснословно скъп. Хубава закуска с кафе е от порядъка на 40-50 шекела, или 10-15 евро, голямата наливна бира в малки барове в Йерусалим и Яфо е 20 шекела, или 5 евро, колкото навсякъде в Италия например. Вечеря с чаша вино в ресторант за двама в Тел Авив се оказа около 200-250 шекела (50-70 eвро), което е съпоставимо дори и със София. Все пак е необходимо човек внимателно да подбира къде да се храни, задължително избягвайки най- централните заведения около Стария град на Йерусалим например или лъскавите бизнес ресторанти по булевард Ротшилд в центъра на Тел Авив. Имайте предвид, че ако сте седнали на заведение със сервиз, от вас ще се очаква да оставите и бакшиш в размер на около 10% от сметката.

Старият град на Тел Авив

В Израел основно перо е настаняването. В Йерусалим отседнахме в малък, но много добър хотел, близо до центъра като три нощувки са в порядъка на 300 евро. В Израел хубавата локация на хотела е важна, но струва скъпо. Хостелите са по-бюджетна алтернатива, ако човек е готов на компромис с настаняването, но приличен хотел в централаната част, близо до Стария град е трудно да се намери под 90 евро на вечер.

В Тел Авив настаняването удря по джоба още по-силно, но затова пък там предлагането на апартментие в Airbnb e широкоразпространенто и достъпно. Бизнес хотелите в центъра са доста извън бюджета на повечето туристи, затова много хора се ориентират към кварталите близо до Яфо – старото палестинско пристанище, около което е
възникнал модерният Тел Авив. Такъв квартал е Флорентин, където нощувахме и ние.

Има все пак някои основни правила, които е препоръчително да се спазват, за да е безпроблемно пътуването. Ако целта на посещеноето е туристическа обиколка, хубаво е да не съвпада с нито един от трите големи празниха – Пасха, Великден, Курбан Байрам. В тези дни се стичат огромен брой вярващи от всички краища на света, а мерките за сигурност са още по засилени.
Посетих Израел в началото на април и мога да кажа, че това време е много подходящо. В Тел Авив се усеща средиземноморския климат и времето направо си ставаше за плаж. В Йерусалим, който е на по-висока надморска височина, е по-хладно, особено вечерите, когато от пустинята излиза студен вятър, но през повечето дни е слъчево.

В двора на джамията Ал-Акса може да влезе в определени часове, влизането вътре е разрешено единствено за мюсюлмани


Разликите между двата града не спират до тук. Йерусалим е град стар като времето. Разрушаван, за да се заличи споменът за него. Водата и храната тук никога не са достигали. И все пак нито един град не може да се сравни с Йерусалим, град свещен за милиарди хора по света. Дори и да не сте сред най- вярващите, в Йерусалим има толкова концентрирана мощ и мистика, че няма как да не усетите нещо по-различно в сравнение с другите градове.

Куполът над Божи гроб

В Йерусалим местните хора са много вярващи. Рядко ще видите евреин без традиционното облекло, жените също са облечени според вярата. Мюсюлманките са забулени. Извън туристическите обекти тук животът тече според традициите и религията. В сърцето на Йерусалим е Стария град, който крие зад портите си светите места на трите основни религии: Стената на плача е свята за евреите, Църквата на Божи гроб е свята за християните, а Купола на скалата на Храмовия хълм е свят за мюсюлманите. За Стария град и значението му за трите основни Авраамически религии е писано и казано много.

Единствено Златната порта в Йерусалим е зазидана и през нея не може да се влезе в Стария град. Зазидана е по времето на султан Сюлейман Велики – от суеверие – за да не се осъществи вярата на християните, че през тази врата ще влезе отново Спасителят.


От туристическа гледна точка, мястото е уникално дори и да не принадлежите към нито една от религиозните общности. Концентрацията от история, случила се на толкова малко по площ място, близостта и съжителството между различните култури и религии, правят разходката в Стария град на Йерусалим задължителна. Все пак няколко практически съвета – избягвайте големи струвания от хора, старайте се да показвате уважение към религиозните символи и не правете прекалено предизвикателни снимки близо до свещените места. Посещения на църквата на Божи гроб и Стената на плача са възможни през целия ден, но за да посетите Ал-Акса и Куполът на Скалата е нужно да отидете в точно определен час всеки ден, за да ви допуснат. Прозорците за посещение са от 10 до 11 и от 14 до 15 часа всеки ден,

като посещение извън тези часове е невъзможно ако не сте мюсюлманин. И на трите свещени места е необходимо да се отиде в по-консервативно облекло, без къси панталони, а дамите трябва да си покрият и ръцете.

Тел Авив от своя страна е мегаполис, който грижливо пази историческите знаци, но бяга от миналото. Модерни заведения ресторанти, комерсиален град като много други и все пак толкова различен. В Тел Авив не е пестена нито архитектурна мисъл и мащаб, нито средства, за да се издигнат небостъргачи, постижения на съвременното строителство. Старият град Яфо не прилича на никоя останала част от Тел Авив. Намиращ се на издигна хълм, от Яфо се открива изумителна гледка към цялото крайбрежие на Тел Авив и неговият красив плаж. Плажът в израелската столица наистина е много красив – дълъг и пясъчен. Също така напълно безплатен.

Трудно може да се обобщи само в един материал всичко, което можете да видите и преживеете по тези земи. Мястото си заслужава, а опасения относно сигурност наистина не трябва да имате!

Тел Авив предлага дълга и пясъчна плажна ивица, която е безплатна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *