Миконос не е само скъпо шампанско

 Почувствах магията на Миконос преди да стане толкова модерен сред родните випове. Отидох на острова не за да кача селфи в Инстаграм или да се похваля, че съм пила шампанско в най-актуалния нощен клуб. Исках да се потопя в яркосините води, а след това просто да се понеса в ритъма на музиката. Миконос не ме разочарова. Местните хора, с които се запознах, с тъга споделяха, че това място вече не е тяхно. Принадлежи на туристите, които макар да са добре дошли да харчат парите си, все по-безпощадно се отнасят към природните красоти на острова. Заведенията се увеличават всяка година и заемат все по-голяма част от иначе не голямата територия на острова.

 Плажната ивица е все по – пренаселена, а местата за настаняване не достигат. Но цялата тази инвазия си има своето просто обяснение – Миконос е вълшебно място. Малки бели къщи с цветни прозорци. Много тесни улички, водещи към нощни заведения, всяко от което е шедьовър на архитектурата. Когато за първи път стъпих на Миконос дори не можех да си представя къде точно се побират тези така прочути клубове.

И макар да е едно от най-оживените места в цяла Европа, Миконос не натяква своята динамичност. Кара те сам да почувстваш кога точно да се включиш в ритъма му. Можеш и да избягаш от шума в някои скрит ресторант. Там обикновено някой местен ще ти разкаже историята на острова, сякаш воден от дълг да покаже, че това място крие история, а не е плаваща дискотека. Затова и нито жител на острова не обича сравнението „балканската Ибиса”. Учудих се, че има и още един мит, който всеки местен е готов да развенчае. Историята как мястото става известно през 70-те години, когато яхтата на митичния милионер Онасис случайно акостира край Миконос.
„Първите хотели тук са построени още 50-те години, а през 60-те вече са гостували знаменитости от цял свят”, поправя неточностите съдържател на стар крайморски ресторант. Населението на острова е 5500 души, но през лятото тук се преминават хиляди туристи. Зеленината липсва изцяло, но е заменена с удивителна плажна ивица. Макар повечето туристи да посещават мястото заради плажа и нощни живот, всеки гост на Миконос си тръгва влюбен в залеза. В най-горещите летни дни, точно в 19 часа тълпите туристи застават на едно място загледани към морето, за да се насладят на уникалната гледка. Това е моментът, в който си пожелаш да се върнеш отново. И то скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *